среда , 25 новембра 2020
Naslovna / Društvo / Promocija standarda za privatno obezbeđenje

Promocija standarda za privatno obezbeđenje

Udruženje za privatno obezbeđenje i ostale uslužne delatnosti u sedištu Regionalne Privredne komore Severnobačkog upravnog okruga osnovalo je sekciju za privatno obezbeđenje. Jedna od glavnih tema konstitutivne sednice sekcije za privatno obezbeđenje bila je prezentacija standarda koji se tiče izrade i procene rizika u bezbednosti koji je zakonska obaveza za mnoge privredne subjekte, a koji će biti instument za poboljšanje uslova poslovanja.

Cilj današnje sednice jeste da se nakon godinu dana od početka primene Zakona o privatnom obezbeđenju okupe sve licencirane firme koje se bave privatnim obezbeđenjem kako bi se privrednim društvima omogućilo lakše i bolje poslovanje.

Prema rečima Ksenije Stojičić, saradnja Instituta za standardizaciju i PKS se između ostalog ostvaruje donošenjem i promocijom standarda za privatno obezbeđenje koji je donet na nacionalnom nivou. Procenom rizika u pružanju usluga obezbeđenja se radi na smanjenju barijera i omogućavanju lakšeg pružanja tih usluga.

Dragiša Jovanović predsednik komisje koja je donela standard, poručuje da svako obezbeđenje počinje procenom rizika, a ovde je reč o trećoj vrsti procene rizika koja je krovna procena odnosno procena rizika u zaštiti lica imovine i poslovanja koje je ključno za stavranje uspeha. Standard će omogućiti selekciju kvaliteta na tržištu iako za sada nije namenjen sertifikaciji.

Sekcije za privatno obezbeđenje formirane su u Nišu, Kruševcu, Leskovcu, Novom Sadu, a od danas u našem gradu, a do kraja godine taj proces biće završen u svim Privrednim komorama. Osim sekcija koje se odnose na privatno obezbeđenje biće oformljena sekcija profesionalnih upravnika zgrada.

(Donošenje standarda je trajalo dve godine, a zakon o privatnom obezbeđenju je donet 2013.godine, izmenjen 2015., a primena zakona je počela od prošle godine.)

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Počeo 12. „Desire“

Iako su se zbog trenutne epidemiološke situacije organizatori u pripremnom periodu suočavali sa brojim problemima, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *