Promocija knjige Četiri veka od prvog pomena bunjevačkog imena u Bačkoj

U Arhivu Vojvodine predstavljena je knjiga Četiri veka od prvog pomena bunjevačkog imena u Bačkoj 1622–2022, autora Milana Stepanovića, povodom obeležavanja četiri stotine godina od prve zabeleške o bačkim Bunjevcima,  Recenzenti su dr Suzana Kujundžić Ostojić i prof. dr Saša Marković, istoričar iz Novog Sada.

Knjiga Četiri veka od prvog pomena bunjevačkog imena u Bačkoj koju je napisao i priredio Milan Stepanović, zavičajni istoričar i publicista iz Sombora, priča o prošlosti duhovnog života bunjevačkih predaka u 17. stoleću, odnosno u prvim decenijama njihovog boravka na ovom prostoru, gde i danas, četiri veka kasnije, još postoje i žive. Knjiga je objavljena u junu 2022. godine, u izdanju Centra za kulturu Bunjevaca i Bunjevačkog edukativnog i istraživačkog centra „Ambrozije Šarčević”, a o njoj su 

govorili dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine, i dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Bilo je reči o koracima koje su sve preduzeli da bi se došlo do traženih dokumenata iz Vatikanskog arhiva, a citiran je i odeljak iz pomenute knjige, koji neposredno svedoči o najstarijem pomenu bunjevačkog imena u Bačkoj, pre ravno četiri veka.

Književno veče je upotpunio tamburaški orkestar pod vođstvom Marka Parčetića i solistkinje Ive Čičovski.