Prolećni umor

Prema rečima lekara dolaskom lepšeg vremena kod većine naših sugrađana javlja se ,,Prolećni umor“ specifično stanje organizma u kome ljudi mogu osetiti meteoropatske tegobe kao što su pospanost, iznemoglost, umor, glavobolja i bezvoljnost. U današnje vreme ova pojava muči svakog drugog čoveka, pogađa podjednako mlade i stare, a reakcije na proleći umor su individualne. Pravilna ishrana, adekvatno oblacenje, umerena fizička aktivnost i dobar san mogu biti načini za laksu adaptaciju organizma ističu zdravstveni radnici.

Građani koje smo sreli su nam se požalili da osećaju simptome kao što su pospanost, slabost, vrtoglavica, talasi, glavobolja koje pripisuju prolećnom umoru.

Prema rečima Živanke Tačić, specijaliste opšte medicine u Domu zdravlja, najčešći simtomi stanja tzv. ,,Prolećnog umora“ jesu pospanost, slabost, glavobolja, i preosetljivost. Prema njenim rečima takvo stanje u organiznu je normalno u ovom periodu godine, prolećni umor nije bolest, ali takvi simpomi mogu biti znaci nekih drugih oboljenja zbog toga su preventivni pregledi od izuzetne važnosti tokom cele godine.

Najbolji način za adaptaciju organizma na vremenske uslove jeste redovna i izbalansirana ishrana sa mnogo vitamina koje ćemo uneti putem voća i povrća, adekvatno odevanje, umerena fizička aktivnost i rehidratacija organizma mlakim čejevima, kao i dovoljan unost tečnosti prvenstveno vode.