четвртак , 29 септембра 2022
Naslovna / Kultura / Projekcija digitalno restauriranog filma „Nacionalna klasa“ sutra na Otvorenom univerzitetu

Projekcija digitalno restauriranog filma „Nacionalna klasa“ sutra na Otvorenom univerzitetu

Jedan od najpopularnijih domaćih filmova „Nacionalna klasa“, koji je u okviru projekta „Vip kinoteka“ digitalno restauriran, biće prikazan sutra na Otvorenom univerzitetu u 19 časova. Ulaz na projekciju je besplatan.

Nakon projekcije digitalno restauriranih domaćih filmova „Ko to tamo peva“, „Specijalno vaspitanje“ i „Lepota poroka“, subotička publika će imati priliku da u „novom ruhu“ pogleda još jedan kultni film „Nacionalna klasa“.
Jugoslovenski klasik iz 1979. godine, snimljen je u režiji Gorana Markovića, a u produkciji Centar filma. Okosnicu priče čini glavni junak Flojd, vozač Nacionalne klase, koga tumači Dragan Nikolić. Nezaboravne uloge u ovom filmu ostvarili su i Bogdan Diklić, Gorica Popović, Aleksandar Berček, Voja Brajović, Bora Todorović, Rade Marković, Irfan Mensur i mnogi drugi.
Projekat „Vip Kinoteka“, koji je nastao u saradnji kompanije Vip mobile i Jugoslovenske kinoteke, ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.
Ovim projektom, koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja snimljenih u periodu od 1967. do 1993. godine, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Mađarski film “Koliko ja znam” sutra od 17 časova u “Eurocinema” bioskopu

Ljubitelji sedme umetnosti sutra od 17 časova časova imaće priliku da u bioskopu “Eurocinema” na …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.