Projekat „Zaštita prirode od invazivnih biljnih vrsta”

Projekat pod nazivom „Zaštita prirode od invazivnih biljnih vrsta”, koji se realizuje u okviru Intereg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, biće zvanično otvoren na konferenciji koja se održava sutra, sa početkom u 12.00 časova, na Fakultetu za hortikulturu i ruralni razvoj Univerziteta Džon fon Nojman u Kečkemetu, u Mađarskoj.
Vodeći partner na projektu je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, a partner iz Mađarske Univerzitet Džon fon Nojman.
Projekat, čiji ukupni budzet iznosi 284.491,00 evra, a doprinos EU (IPA) fonda je 85 % ili maksimalno 241.817,34 eva, počeo je sa realizacijom 31. januara 2018. i trajaće 20 meseci, do 29. septembra 2019. godine.
Glavni cilj projekta je smanjenje rizika po životnu sredinu i sprečavanje negativnih efekata klimatskih promena u zaštićenim područjima u pograničnom regionu Mađarske i Srbije sprovođenjem zajedničkih akcija u praćenju i mapiranju invazivnih biljnih vrsta i suzbijanju ambrozije.
Projektne aktivnosti treba da doprinesu sprečavanju širenja invazivnih vrsta, obezbeđenju boljeg ekološkog statusa zaštićenih područja i boljih uslova za život stanovništva i ekonomiju.
Projektna područja obuhvatiće četiri zaštićena područja u pograničnom regionu – specijalne rezervate prirode: Selevenjske pustare i Ludaško jezero, predeo izuzetnih odlika Subotička peščara i park prirode Palić na teritoriji grada Subotice i opštine Kanjiža u Srbiji i Nacionalni park Kiškunšag kod Kečkemeta u Mađarskoj.
Očekivani rezultati projekta ogledaće se kroz uspostavljen sistem monitoringa invazivnih biljnih vrsta, utvrđivanje banke semena invazivnih vrsta u zemljištu, praćenja koncentracije polena invazivnih biljnih vrsta i njegove interakcije sa zagađenjem vazduha, suzbijenu ambroziju u pograničnom regionu na ukupno 270 hektara, te podizanje svesti u ovoj oblasti i uspostavljanje EKO mreže znanja i iskustava.