Probno testiranje za učenike 4. i 7. razreda

Učenici četvrtog i sedmog razreda osnovnih škola danas su imali probno testiranje. Mlađi osnovci radili su test iz maternjeg jezika, matematike i prirode i društva, dok su đaci sedmog razreda birali jedan od pet predmeta koji se polažu na kombinovanom testu u okviru završnih ispita.

Učenici četvrtog i sedmog razreda imali su 90 minuta da reše po 20 zadataka. Stariji osnovci shodno svojim interesovanjima birali su jedan od pet predmeta koji se polažu na kombinovanom testu završnih ispita, a to su: fizika, hemija, biologija, istorija i geografija. Đaci četvrtog razreda proveravali su znanje iz maternjeg jezika, matematike i predmeta priroda i društvo. Kako kažu, za test se nisu mnogo pripremali, žele da vide koliko znaju i smatraju da će im ovo iskustvo pomoći u daljem školovanju.

Testiranje se vrši delimično i zbog toga što se nastava u protekle dve godine odvijala onlajn, te je ovo prilika da se stekne uvid u znanje učenika. S druge strane, stategija Ministarstva prosvete jeste da se ustanovi struktura mogućeg budućeg trećeg testa za završni ispit na kraju osmog razreda.

Testovi će se vrednovati, ali se neće ocenjivati, objašnjava sagovornik.