Priznanja za subotička pozorišta na 71. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine

Na 71. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine za najbolju predstavu proglašena je predstava „Tri sestre“ Pozorišta „Deže Kostolanji“, dok je predstava „Kus petlić“ subotičkog Narodnog pozorišta dobila čak šest priznanja.

Na 71. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, koji je održan u Zrenjaninu, stručni žiri u sastavu: dramski pisac Dejan Dukovski (predsednik), rediteljka Mia Knežević i lutkarska glumica i rediteljka Irena Tot, imali su izuzetno težak zadatak da od devet predstava koje su pogledali tokom trajanja festivala, od 4. do 10. aprila, odaberu najbolje.

Nagrada za najbolju predstavu u celini pripala je predstavi „Tri sestre“, A. P. Čehov –Kornelija Goli, u režiji Zoltana Puškaša. Takođe, Ervinu Erešu i Davidu Klemu pripala je nagrada za najbolju muziku u ovoj predstavi. Memorijalna nagrada „Ivana Mirkov-Vlačić“ za celokupni vizuelni identitet pripala je Zoltanu Puškašu.

Subotičko Narodno pozorište je dobilo ukupno šest nagrada. Sada već kultna predstava „Kus petlić“ je ponovo pokupila veliki broj nagrada i na ovom festivalu. Milan Nešković je proglašen za najboljeg reditelja, Minji Peković je dodeljena nagrada za najbolju žensku ulogu, dok je nagradu za najbolju mušku ulogu dobio Dimitrije Dinić. Nagradu za najbolju epizodnu ulogu dobio je Igor Greksa dok je za najbolju scenografkinju proglašena Marija Kalabić, a nagrada za najbolji kostim dodeljena je Biljani Grgur.

Miloš Nikolić, direktor Narodnog pozorišta iz Subotice je nakon postignutog još jednog velikog uspeha rekao da se po ko zna koji put oseća veomm ponosno zato što je na čelu jednog od najboljih pozorišta u Srbiji.