Pritisak na zdravstveni sistem još uvek je veliki

Trenutno se u Kovid delu bolnice nalazi 180 pacijenata, od kojih 18 u jedinici intenzivnog lečenja, a 14 na respiratoru. U toku prošle zabeleženo je pet smrtnih slučajeva. Kako kažu iz Bolnice, veliki je pritisak na zdravstveni sistem i po broju pacijenata koji dolaze na pregled i po broju primljenih pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

Između 80 i 100 pregleda obavi se u Kovid respiratornoj ambulanti, a 20 do 30 pacijenata bude hospitalizovano u toku 24 sata. Gotovo svi hospitalizovani pacijenti zahtevaju kiseoničku podršku i vrlo ozbiljnu terapiju, rekla je dr Gordana Krtinić, epidemiolog Opšte bolnice Subotice.

Veliki broj ljudi angažovan je u osam organizacionih Kovid jedinica, koliko ih je sada u funkciji, a u toku dana zameni se između 100 i 150 boca kiseonika. Trenutno nema hospitalizovane dece, a najveći procent obolelih jeste radno aktivno stanovništvo. Prema podacima Bolnice, u toku protekle nedelje, bilo je pet smrtnih slučajeva.

Kako su naveli, obolelih zdravstvenih radnika ima, kao i onih koji su zbog produženog kontakta u preventivnoj izolaciji ali to ne utiče na organizaciju rada i nijedna služba ili odeljenje nisu ogođeni nedostatkom zdravstvenog kadra.