Prirodnim imunitetom protiv respiratornih infekcija

Najbolje je sačuvati prirodni imunitet organizma kako bismo se u zimskom periodu odbranili od respiratornih infekcija, poručuju lekari. Preporučuje se često provetravanje prostorija i često pranje ruku, prestanak pušenja, fizička aktivnost kao i unos svežeg voća i povrća.

Dolaskom hladnijeg vremena povećava se i broj respiratornih infekcija. Subotičani sa kojima smo razgovarali kažu da se trude da očuvaju imunitet adekvatnim oblačenjem i konzumiranjem domaćih proizvoda.

Lekari savetuju da je tokom zime unosimo dovoljne količine svežeg voća i povrća, da konzumiramo mlake napitke sa medom i limunom, kao i da se oblačimo u skladu sa vremenskim prilikama napolju.

Ukoliko se kod osobe razviju simptomi slični gripu ili prehladi, najbolje je da se obrati svom lekaru. Takođe, lekari savetuju da u slučaju razboljevanja po mogućnosti ostanemo kod kuće kako bi se prekinuo lanac prenošenja virusa, kao i da se izbegava svaki fizički kontakt, da se češće provetravaju prostorije pogotovo one u kojima boravi više ljudi i da se prilikom kijanja ili kašljanja usta odnosno nos prekriva maramicom. Preporučuje se i što češće pranje ruku.