Pripreme za malu maturu u punom zamahu

Do polaganja male mature ostalo je nekoliko meseci, a pripreme za polaganje završnog ispita uveliko su u toku. Učenici osmih razreda će na maloj maturi pokazati svoje znanje iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike , a u okviru kombinovanog testa će pokazati poznavanje gradiva iz 5 predmeta. Do polaganja male mature ostalo je nekoliko meseci, a pripreme za polaganje završnog ispita uveliko su u toku. Učenici osmih razreda će na maloj maturi pokazati svoje znanje iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike , a u okviru kombinovanog testa će pokazati poznavanje gradiva iz 5 predmeta.

Pripreme učenika osmih razreda za završni ispit počele su već u prvom polugodištu, a u drugom su intenzivirane. Škole organizuju pripremne časove jednom nedeljno iz svih predmeta koje će osmaci polagati na maloj maturi. Učenici osmog razreda OŠ „Kizur Ištvan“ sa kojima smo razgovarali redovno pohađaju pripremnu nastavu koju škola organizuje, ali i privatne časove iz predmeta koji im zadaju najviše muke.

Pripremni časovi za polaganje završnog ispita organizuju se jednom nedeljno, a radi se po zbirkama iz svih predmeta koji će biti zastupljeni na maloj maturi. Đaci će polagati test zi Srpskog jezika, matematike i kombinovani test iz istorije, geografije, fizike, hemije i biologije.

Završni ispit traje tri dana: prvog dana polaže se srpski odnosno maternji jezik, drugog dana matematika. Treći dan polaže se kombinovani test. Sva tri testa nose maksimalno 40 bodova. Test iz matematike i srpskog jezika po 13, a kombinovani test 14 bodova. Ovakav način bodovanja primenjuje se od školske 2017/2018.