субота , 8 маја 2021
Naslovna / Društvo / Priprema za uskršnju trpezu

Priprema za uskršnju trpezu

Jedan od najvećih hrišćanskih praznika Uskrs pravoslavni vernici proslavljaju po julijanskom kalendaru u nedelju, a mnogi od njih uveliko su počeli sa pripremama za uskršnju trpezu.

Naša sugrađanka Marija Pavlica Gabrić zaopočela je sa pripremama za Uskrs. Tako će, kako kaže, sutra na Veliki petak kako običaji i nalažu farbati jaja i to koristeći se lukovinom i farbama iz kesica. Isto tako, sutra će pripremati i trpezu na kojoj će se pored jaja naći i barena šunka, kobasica ali i kolači.

Veliki petak smatra se najtužnijim danom, te se na ovaj dan ne peva i ne veseli. Takođe, prema hrišćanskim običajima, pravoslavni vernici poste na Veliki petak, te je riba neizostavni deo trpeze. Cene na subotičkoj pijaci nisu se menjale kada je reč o ribi, te je cena fileta oslića 435 dinara po kilogramu. Za očišćeni šaran potrebno je izdvojiti 499 dinara po kilogramu, za skušu 370 dinara, a za smuđ 880 dinara po kilogramu. Najskuplji je losos, čija je cena 1990 dinara po kilogramu.

Kada je reč o jajima, cene zavise od veličine jaja i kreću se od 10 do 16 dinara po komadu.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Nedelja Crvenog krsta od 8-15.maja

Gradska organizacija Crvenog krsta Subotica pomaže zajednici i sugrađanima u borbi protiv pandemije shodno potrebama …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *