Priprema praznične trpeze

Na Mlečnoj pijaci tokom prepodneva bile su velike gužve, a najviše se tražila riba. Pored ribe domaćice su kupovale i med, pasulj, orahe kako bi pripemile posnu trpezu za Badnji dan.

Iako je Badnja večera posna, ona treba da bude bogata. Prethodi joj četrdesetodnevni post i svako jelo koje se iznese na trpezu ima simboličko značenje. Prema verovanju trpeza bi trebalo da obiluje jelom i pićem da bi i nova godina bila rodna i puna izobilja. Sugrađanke koje smo zatekli na Mlečnoj pijaci pitali smo će se u njihovim domovima naći na trpezi.

Da je prodaja ovih dana zbog praznika bila bolja nego inače potvrdili su prodavci, koji kažu da su Subotičani uglavnom kupovali orahe, suvo i koštunjavo voće.

Najtraženija je svakako bila riba, za koju se čekalo u redu. Iako ponuda ribe bila raznovrsna, Subotičani su najčešće kupovali šaran šnicle po ceni od 1390 din po kg i pastrmku, koja po kg staje 890 din.

Mnogo je onih koji su se odlučili za kupovinu već pripremljene ribe, sa roštilje ili iz friteze, a za ovako pripremljene šaran šnicle bilo je potrebno izdvojiti 2370 din po kilogramu.