Prioritet Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

 

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama profesor Miroslav Štatkić i podsekretar Zoran Lazin razgovarali su juče sa direktorom Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici Slobodanom Markovićem. Na nedavnom 30. međunarodnom pozorišnom festivalu „Valiska“, u gradu Lomži u Poljskoj, Markoviću je uručeno visoko priznanje za zasluge u širenju poljske kulture u svetu.

Čestitajući Markoviću na priznanju koje dodeljuje poljsko ministarstvo kulture, Štatkić je rekao da je Poljska, posebno kada je reč o lutkarskom pozorištu evropski kulturni gigant, što se može reći i kada su u pitanju muzika i likovna kultura. On se osvrnuo i na subotički festival pozorišta za decu, ocenivši da je reč o manifestaciji koja je po značaju odavno prešla granice Srbije.

Zbog toga ovaj festival svakako zaslužuje da bude na listi prioriteta kada je reč podršci našeg Sekretarijata i Pokrajinske vlade“, dodao je Štatkić.

Zahvalivši Štatkiću na čestitkama, Marković je rekao da priznanje koje on dobio zapravo smatra priznanjem celokupnom subotičkom festivalu.

Reč je o manifestaciji koja se u kontinuitetu održava 24 godine i za to vreme na njoj je viđeno preko 500 dečijih predstava iz čitavog sveta. Koliko je interesovanje za nju, najbolje svedoči podatak da se za ovogodišnje izdanje prijavilo čak 230 predstava iz 40 zemalja, uključujući i Australiju. Posle selekcije, odlučeno je da od 24. do 30. septembra kada će festival biti održan, bude izvedeno njih 16“, zaključio je Marković.