Prijave za Evropsko prvenstvo u veslanju primaju se do 5. jula

Nakon izuzetno uspešno organizovanog 55. Prvenstva Vojvodine, u Veslačkom klubu Palić užurbano se privode kraju pripreme za najveći kontinentalni skup studentskih čamaca.

U pitanju je, svakako, jubilarno, deseto izdanje, Evropskog univerzitetskog veslačkog šampionata, koji će se, od 13. do 16. jula, održati na jezeru Palić.

Prijave se primaju do 5. jula, a, do sada, svoje učešće najavilo je blizu 500 takmičara iz 85 univerzitetskih centara iz pretežno evropskih država.

Kako stvari, trenutno, stoje, najveći broj učesnika dolazi iz Velike Britanije, gde je veslanje jedan od osnovnih univerzitetskih sportova, a po brojnosti ne zaostaju ni studenti-takmičari iz Nemačke i Holandije, pa se očekuje da će se, upravo, na predstojećoj Univerzijadi na Paliću postaviti novi rekord po broju učesnika na takmičenju ovakve vrste.

Prvog i drugog takmičarskog dana Univerzitetskog prvenstva u veslanju na Paliću u četvrtak i petak, 13. i 14. jula, na programu su kvalifikacione trke.

Trećeg dana šampionata u subotu, 15. jula, pre podne voziće se repesaž za plasman u polufinale, a posle podne na programu su polufinalne trke, dok će se finale održati poslednjeg takmičaskog dana u nedelju, 16. jula.

Organizacija jednog ovakvog eminetnog nadmetanja, još više, je podstakla ideju da bi trebalo ozbiljno porazmisliti o većem ulaganju u adaptaciju postojeće infrastrukture, koja bi, u značajnoj meri, ubrzala realizaciju dugogodišnje ideje o izgradnji međunarodnog veslačkog regatnog centra na jezeru Palić, koje jedino u Srbiji, tokom cele godine, pruža mogućnost za kvalitetno i takmičarski priznato veslanje.