Preminuo karikaturista Milenko Kosanović

Posle kraće bolesti juče je preminuo Milenko Kosanović (1948), naš poznati karikaturista i ilustratrator, nosilac brojnih nagrada i priznanja među kojima je i Počasni građanin Subotice.

Milenko Kosanović je rođen u Bajmoku, gde je i proveo ceo svoj životni vek.  Bio je član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije sa statusom “Istaknuti umetnik”. Dobitnik je Nagrade za životno delo. Kao profesionalni karikaturista -ilustrator sarađivao je u mnogim listovima i časopisima u bivšoj Jugoslaviji, kao i pojedinim inostranim edicijama kao što su kanadski „Artizans“, engleski „Cartonshtock“ i francuski“ EGE“. Predstavljen je u Enciklopediji “Dva veka novinarstva u Srbiji”, “Ko je ko u našem humoru, satiri i karikaturi”, “Ježevom almanahu” … Ilustrovao je, takođe, nekoliko knjiga.

Dobitnik je  najvećeg  domaćeg priznanja za novinsku karikaturu “Zlatni Pjer” koju dodeljuju Večernje novosti, a  za svoj rad nagrađivan je i u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je i priznanja Počasni građanin Subotice, koje mu je uručeno 2014. godine.

U penziju je otišao iz redakcije “Subotičkih novina”, sa kojima je sarađivao do poslednjeg dana.

Povodom njegove smrti sutra će u Velikoj većnici biti održan komemorativni skup u 10 časova, a u 13.30 časova biće sahranjen na groblju u Bajmoku, na Rati.