Premijerka i predsednik Pokrajinske vlade obišli radove na podsistemu za navodnjavanje „Tisa-Palić“

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišli su radove na regionalnom podsistemu za navodnjavanje „Tisa-Palić“ u naselju Gabrić. Sistem se prostire na površini od 15.000 hektara, a vrednost radova je više od 4,7 miliona evra koji se finasiraju iz ABu Dabi fonda u Vojvodini.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je Pokrajinska vlada izdvojila 126 miliona dinara za izradu tehničke dokumentacije. On je istakao da je cilj da se ove i narednih godina na gotovo 30 lokacija rekonstruišu dvonamenski i regionalni sistemi i da se stvore uslovi za navodnjavanje u AP Vojvodini.

Predsednica Vlade, Ana Brnabić je istakla da su prošlogodišnje suše bile velika opomena te da su pokazale u kolikoj meri naša poljoprivreda nije u stanju da se nosi sa klimatskim promenama. Ona je rekla da je naredni korak, nakon izgradnje sistema za navodnjavanje, elektrifikacija polja kako bi se poljoprivrednicima omogućilo da navodnjavaju njive, te nabavka automatskog protivgradnog sistema.

Planirani završetak radova na regionalnom podsistemu za navodnjavanje „Tisa-Palić“ je jul ove godine. Nakon toga bi poljoprivrednici trebalo da nabave sisteme za navodnjavanje. Pokrajinska vlada subvencioniše nabavku neophodne opreme sa 70% kako bi se što većem broju poljoprivrednika omogućilo da navodnjavaju njive.Ovaj sistem obezbeđuje vodu za navodnjavanje 35.000 hektara na područjima opština Senta, Kanjiža, Subotica i Bačka Topola.