Predstavljene dosadašnje aktivnosti čiji je cilj zbližavanje migranata i lokalnog stanovništva

U Prihvatnom centru u Subotici trenutno boravi 66 osoba, uglavnom iz Avganistana. Od početka migrantske krize do danas, Fondacija “Ana i Vlade Divac” je sa brojnim partnerskim organizacijama iz cele Srbije, u Prihvatnim centrima organizovala mnogobrojne akcije koje su imale za cilj približavanje lokalnog stanovništva i migranata.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije, u Srbiji trenutno boravi oko 3330 migranata. U Prihvatnom centru u našem gradu trenutno boravi 66 migranata, a od ovog broja polovina njih su deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

Na radnom doručku za predstavnike medija koji je održan u hotelu “Galerija” predstavljene su dosadašnje aktivnosti Fondacije “Ana i Vlade Divac” pod sloganom “Slavimo raznolikost” koje se realizuju u okviru podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji. U našem gradu Fondacija je sarađivala sa brojnim lokalnim organizacijama, među kojima su i Udruženja “Zajedno”, “Olovka piše srcem” i Gradska organizacija Crvenog krsta Subotica.

Tokom juna je PIN- Mreža psiho-socijalnih inovacija, u našem gradu sprovela akciju koja je imala za cilj da približi lokalno stanovništvo i migrante. Naime, kako objašnjavanju iz ove organizacije, PIN zajedno sa Oksfomom i portalom Njuz.net sprovode ovakve akcije širom Srbije u gradovima u kojima migranti borave, sa ciljem da stvore prostor za uspostavljanje kontakata lokalnog stanovništa sa migrantima. Na ovaj način lokalno stanovništvo može da stekne pravi utisak o migrantskoj populaciji.

Gradska organizacija Crvenog krsta Subotica je od početka migrantske krize, od 2015. pa do 2018. godine pružala podršku i pomoć i za po nekoliko hiljada migranata dnevno. Njihova pomoć ogledala se u najvećoj meri u pripremi i distrubuciji kuvanih obroka.

Evropska unija je od sredine 2015. godine kada je povećan priliv migranata na teritoriju naše zemlje, donirala više od 98 miliona evra za humanitarnu pomoć i zaštitu migranata.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime