Predstavljena knjiga „Zrno rata“Dragana Vujičića

U Zadužbini Dušana Radića sinoć je predstavljena knjiga „Zrno rata“Dragana Vujičića. Pored autora, o knjizi su govorili pukovnik Milutin Filipović, nekadašnji komandant garnizona Priština, Goran Marjanović,inženjer istraživač Tesline fizike, kao i Dejan Mastilović, glavni urednik izdavačke kuće „Filip Višnjić“.

Novinar „Večernjih novosti“, Dragan Vujičić, koji je kao ratni reporter prošao sva ratišta bivše Jugoslavije, objavio je krajem prošle godine knjigu pod naslovom „Zrno rata“. U 50 naizgled različitih priča, sve povezuju ratni kadrovi s Kosova, ispričani na drugačiji način. Vujičić je, kako kaže, želeo da napiše niz priča o ljudima, učesnicima rata, dvadeset godina kasnije.

Reč je o životnim pričama ljudi koji su pre 20 godina branili zemlju od NATO agresije, a kako kaže Vujičić, to nije priča o ratu i pucanju, već o najtežim i najstrašnijim događajima koji su ostali prećutani ili nezabeleženi. U svojim knjigama Vujičić naglašava da je strah nažalost postao znak intelektualne superiornosti.

Značajnu ulogu u nastanku knjige imao je i pukovnik u penziji Milutin Filipović Fića, kojeg Vujičić priznaje za koautora. Filipović je poznat kao kompjuter Prištinskog korpusa i autor mu je posebno zahvalan za uspostavljanje mnogih kontakata, jer je Filipović u toku NATO agresije obavljao dužnost pomoćnika komandanta Prištinskog korpusa za personalne poslove, komandanta garnizona Priština i rukovodioca grupe Prištinskog korpusa komande.