четвртак , 18 августа 2022
Naslovna / Društvo / Predstavljena knjiga „Velika Britanija i Kosovski vilajet“

Predstavljena knjiga „Velika Britanija i Kosovski vilajet“

U okviru programa „U slavu Vidovdana“ u Srpskom kulturnom centru prof.dr Aleksandar Rastović sinoć je predstavio knjigu „Velika Britanija i Kosovski vilajet 1788-1912“. Pored autora, na malo poznate istorijske činjenice ukazale su i dr Biljana Vučetić i dr Jovana Šaljić sa Istorijskog instituta iz Beograda.

Velika Britanija je prema rečima prof. dr Aleksandra Rastovića u svojoj spoljnoj politici posebnu pažnju poklanjala situaciji na prostorima Kosovskog vilajeta, koji je formiran u predvečerje Berlinskog kongresa. Bio je to deo strategije očuvanja turske države kao najbolje brane prodoru ruskog uticaja na Balkan, iz razloga što je u britanskoj politici postojala opsednust ruskim faktorom.Iako su britanske diplomate, koje su tih decenija i godina boravile na prostoru Kosova i Metohije, veoma pomno beležile situaciju, pre svega težak položaj hrišćanskog pravoslavnog stanovništva, te redovno obaveštavali Britansko ministarstvo spoljnih poslova, izveštaji su prema autora ostali su samo mrtvo slovo na papiru.
O naučnom doprinosu profesora dr Aleksandra Rastovića u otkrivanju važnih istorijskih činjenica govorile su dr Biljana Vučetić i dr Jovana Šaljić.
Dr Aleksandar Rastović je redovni profesor Opšte istorije dvadesetog veka na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu i viši naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu.

 

O autoru Ivana Radinović

Pogledaj i sledeće

Ambrozija u Ulici Miloša Crnjanskog

RTV Yu Eco  i ove godine organizuje akciju „Da se zna ko kosi, a ko …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.