Predstavljen izveštaj koji je izradila Koalicija 27

Na Otvorenom univerzitetu predstavljen je treći izveštaj pod nazivom „Poglavlje 27 u Srbiji: još uvek u pripremi“ koji je izradila Koalicija 27. U izveštaju su sumirani rezultati praćenja i analize promena u oblasti životne sredine i klimatskih promena u Republici Srbiji, nastalih u skladu sa procesom pregovora sa Evropskom unijom u okviru Poglavlja 27.

Poglavlje 27 koje se tiče zaštite životne sredine, predstavlja najveće poglavlje u pogledu zakonodavstva. U skladu sa tim članovi Koalicije 27 izradili su treći izveštaj koji se bavi ključnim događajima u oblasti životne sredine i klimatskih promena u Republici Srbiji u periodu od septembra 2015. do oktobra 2016. godine.

Iz Koalicije 27 navode kako nismo dovoljno informisani niti pripremljeni za otvaranje poglavlja 27. Ekološki problemi sa kojima se suočavama dostigli su ozbiljne razmere, a kao najveći problem nameće se pitanje kako isfinansirati ono što je neophodno da bi se dostigli neophodni standardi?

Izveštaj obuhvata sedam tematskih oblasti, ali se ne bavi pitanjima upravljanja otpadom, bukom, kao ni pitanjima civilne zaštite. Izradom ovog izveštaja članovi koalicije želeli su da iskažu svoju spremnost da aktivno podrže pregovarački proces, nudeći svoje znanje sa ciljem da se postignu najbolji mogući rezultati.