среда , 28 октобра 2020
Naslovna / Društvo / Predsednik Skupštine grada primio predsednika Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

Predsednik Skupštine grada primio predsednika Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

Predsednik Skupštine grada Subotice, dr Balint Pastor juce je primio predsednika Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, mr Jenea Hajnala i delegaciju Nacionalnog saveta. Na susretu sazvanom na inicijativu Nacionalnog saveta Skupštine bilo je reči o pitanjima vezanim za službenu upotrebu jezika, obrazovanje, kulturu i informisanje.

Učesnici sastanka su se složili da tradicionalna višejezičnost Subotice predstavlja značajnu vrednost te da postoji potreba za sveobuhvatnom i ravnopravnom upotrebom mađarskog jezika kako u postupcima pred gradskom upravom – bilo da je reč o građevinskim pitanjima, porezu, upisa u matične knjige ili drugim postupcima – bilo o javnim natpisima koji određuju sliku grada.

Sa zadovoljstvom je konstatovano da se na teritoriji Grada Subotice jezička prava u značajnoj meri poštuju, a rukovodstvo grada će odlučno reagovati da se eventualni problemi odmah reše, uz konstruktivnu saradnju sa Nacionalnim savetom mađarske nacionane manjine.
Razgovaralo se i o pitanjima vezanim za obrazovanje, kulturu i informisanje među ostalima o očuvanju mreže obrazovnih institucija u gradu, radu i razvijanju ustanova kulture, kao i o kapitalnim ulaganjima Grada.
Na kraju susreta učesnici su se složili da će se u budućnosti redovno sastajati i usaglašavati zadatke, imajući u vidu interese mađarske zajednice i svih stanovnika grada – na njihovo zadovoljstvo.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Pilot projekat državne mature

Učenici 3. razreda Hemijsko- tehnološke škole jedini su đaci iz Subotice koji učestvuju u prvom …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *