Predlog spomen-obeležje poginulima iz Subotice

Centar “Tito” podneće predlog nadležnim organima da se od 24. marta 2019. godine (na datum godišnjice početka NATO bombardovanja) organizuje polaganje venaca na spomen-obeležje poginulima iz Subotice.
Iz Centra Tito podsećaju da je na zahtev rodbine poginulih u ratovima ’90-ih na području Jugoslavije, u Subotici kao drugom po redu gradu u Srbiji podignuto spomen-obeležje 26-orici poginulih mladih sugrađana. Ovo spomen-obeležje nosi naziv „Njihovoj vernosti“, donacija je akademskog vajara Save Halugina, a preostali troškovi podizanja pokriveni su dobrovoljnim prilozima građana i firmi iz Subotice. Namera svih, kako navode, bila je da se oda počast cvetu mladosti Subotice, njima 26-orici sa imenom i prezimenom, da ih se trajno sećamo i da se time uputi poruka da smo protiv svih ratova i oružanog nasilja.
Nakon NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, Gradski odbor SUBNOR-a u Subotici doneo je odluku da se i četvorici Subotičana poginulih u tom zločinačkom bombardovanju oda počast na taj način da se na spomen-obeležje dopišu njihova imena. Njihova imena su: Sič Josip, Olka Goran, Olajoš Zoltan i Mirkov Vladimir. Predstavnici Organizacionog odbora za podizanje Spomen obeležja „Njihovoj vernosti“ ističu da su dužni da na taj način odaju počast svima koji su pružili otpor NATO paktu.