Predlog spomen-obeležje poginulima iz Subotice

Centar “Tito” podneće predlog nadležnim organima da se od 24. marta 2019. godine (na datum godišnjice početka NATO bombardovanja) organizuje polaganje venaca na spomen-obeležje poginulima iz Subotice.
Iz Centra Tito podsećaju da je na zahtev rodbine poginulih u ratovima ’90-ih na području Jugoslavije, u Subotici kao drugom po redu gradu u Srbiji podignuto spomen-obeležje 26-orici poginulih mladih sugrađana. Ovo spomen-obeležje nosi naziv „Njihovoj vernosti“, donacija je akademskog vajara Save Halugina, a preostali troškovi podizanja pokriveni su dobrovoljnim prilozima građana i firmi iz Subotice. Namera svih, kako navode, bila je da se oda počast cvetu mladosti Subotice, njima 26-orici sa imenom i prezimenom, da ih se trajno sećamo i da se time uputi poruka da smo protiv svih ratova i oružanog nasilja.
Nakon NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, Gradski odbor SUBNOR-a u Subotici doneo je odluku da se i četvorici Subotičana poginulih u tom zločinačkom bombardovanju oda počast na taj način da se na spomen-obeležje dopišu njihova imena. Njihova imena su: Sič Josip, Olka Goran, Olajoš Zoltan i Mirkov Vladimir. Predstavnici Organizacionog odbora za podizanje Spomen obeležja „Njihovoj vernosti“ ističu da su dužni da na taj način odaju počast svima koji su pružili otpor NATO paktu.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime