Praznična trpeza za Badnji dan

Prema običajima, trpeza za Badnji dan i Božić treba da obiluje hranom i pićem, kako bi nam godina bila rodna. Subotičane koji najradosniji hrišćanski praznik slave po Julijasnkom kalendaru, zatekli smo na Mlečnoj pijaci u poslednjim pripremama za sutrašnju prazničnu trpezu.

U mnogim domovima trpeza će sutra biti bogata i u prazničnom duhu, a sugrađani koji Badnji dan slave sutra, ovo jutro iskoristili su da obave kupovinu neophodnih namirnica. Kako kažu, specijalitete pripremaju po tradiciji.

Riba je bila najtraženija ovoga jutra, o čemu govore redovi koje smo zatekli ispred ribarnica. Za ovu namirnicu potrebno je izdvojiti najviše novca – smuđ košta više od 1000 dinara, za pastrmku je potrebno izdojiti gotovo 900 dinara, dok je losos najskuplji i košta 2200 dinara.

Pored ribe, na sutrašnjoj trpezi naći će se i posni pasulj, suvo voće i med. Subotičani najviše kupuju suve šljive, bademe, orahe i suve kajsije, kažu prodavci.

Na Badnji dan se tradicionalno ide i u seču badnjaka, koji se uveče, pre večere, unosi u kuću i pali. Sugrađani koji na seču ne idu, na pijaci mogu da pazare i badnjak koji košta oko 250 dinara.

Prethodni članak
Sledeći članak