Praznična trpeza na Badnje veče

U domovima sugrađana katoličke veroispovesti danas se priprema posna trpeza, te su mnogi iskoristili ovo jutro da obave kupovinu namirnica za Badnje veče. Prema rečima prodavaca na pijaci se najviše uzima šaran, te suvo voće i orašasti plodovi.

Danas se u mnogim domovima priprema tradicionalna posna hrana, te se kod sugrađana koji večeras obeležavaju Badnje veče na trpezi neizostavno nalaze specijaliteti od ribe, med i orasi. Na pijaci punoj kupaca, koji užurbano uzimaju neophodne namirnice kako bi pripremili prazničnu trpezu, pitali smo građane šta je ono što se u njihovim domovima nalazi na svečanoj trpezi.

Redovi pred tezgama i radnjama na pijaci nisu izostali ni ove godine. Prema rečima trgovaca koji prodaju suvo voće i orašaste plodove prodaja ide dobro, čak i bolje nego prošle godine, dok prodavci ribe kažu da je prodaja prethodnih godina ipak bila veća. Cene se nisu menjale zbog praznika.

Cene posnih namirnica kada je u pitanju voće i orašasti plodovi, kreću se od 600 dinara za kilogram suve smokve, dok je cena suvih kajsija od 600 do 800 dinara, za kilogram sirovih badema ili lešnika neophodno je izdvojiti 1000 dinara, dok pečeni koštaju 1200 dinara. Kada je riba u pitanju cena svežeg šarana je 399 dinara po kg, dok je očišćeni 100 dinara više. Za kilogram svežeg soma potrebno je izdvojiti 850 dinara, dok je za kilogram šnicle od tostolobika potebno izdvojiti 499 dinara.