Pravovremenost MMR vakcinacije važna

Iako je za razliku od drugih delova naše zemlje, vakcinalni obuhvat MMR vakcinom na teritoriji Severnobačkog okruga za 2021. godinu relativno dobar jer je iznosio 90, 7 odsto a tokom prošle godine nešto manje, o kolektivnom imunitetu prema rečima epidemiologa možemo govoriti jedino ukoliko je vakcinalni obuhvat 95 odsto.

Za dostizanje kolektivnog imuniteta neophodan je vakcinalni obuhvat od 95 odsto, saglasni su epidemiolozi. Kada je u pitanju MMR vakcina, deceniju unazad u celoj zemlji postoje problemi u redovnoj vakcinaciji dece u preporučenom uzrastu. Naime, iako je vakcinacija obavezna te se najveći procent dece i vakciniše, za kolektivni imunitet jednako je važna je i pravovremenost.

Ova vakcina se u Srbiji koristi punih 30 godina, a u svetu i preko 50 godina. Na osnovu više stotina miliona datih doza prema, rečima epidemiologa, pouzdano se zna da vakcina nije štetna i nije povezana sa autizmom.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, kombinovanom MMR vakcinom, dodatno je opala u Srbiji u 2021. godini i sprovedena je obuhvatom od 74,8 odsto. Kako je istaknuto, ovakav obuhvat realan je put do epidemije malih boginja u našoj zemlji. To posebno zabrinjava, jer је poznato da kod 30 odsto zaraženih dolazi do komplikacija.