субота , 8 маја 2021
Naslovna / Društvo / Pravoslavni vernici obeležavaju Veliki četvrtak

Pravoslavni vernici obeležavaju Veliki četvrtak

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Veliki četvrtak kao znak sećanja na Tajnu ili Poslednju večeru Isusa Hrista i apostola, a ponegde počinje i bojenje jaja.

Na Veliki četvrtak, obeležava se sveto pranje nogu učenicima, Tajna večera, čudesna molitva i izdajstvo sina Božijeg. Na ovaj dan, Hristos se sa učenicima vratio u Jerusalim. Na Tajnoj večeri, ustanovio je Svetu tajnu pričešća, deleći hleb i vino, rečima koje se i danas mogu čuti u toku svete liturgije. Potom je svojim učenicima oprao noge učeći ih da služe jedni drugima. Već je otvoreno govorio o predstojećem stradanju. Sledila je Judina izdaja, iz Getsimanskog vrta sina Božijeg odveli su vojnici.

Na Veliki četvrtak služi se liturgija svetog Vasilija Velikog. Uveče se čita dvanaest odlomaka iz Jevanđelja o stradanju Hristovom. U crkvama se vezuju zvona, jer su ona znak radosti. Ponovo će se čuti tek na Vaskrs. Do tada, bogosluženja najavljuju se klepalima.Ovaj praznik je jedan od dana određenih za pričešće vernika, a narod veruje da se i najvećim grešnicima koji se pričeste na Veliki četvrtak opraštaju svi gresi. Veliki četvrtak jedini je dan u Velikoj nedelji kada je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju, kao i popiti nešto vina.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Nedelja Crvenog krsta od 8-15.maja

Gradska organizacija Crvenog krsta Subotica pomaže zajednici i sugrađanima u borbi protiv pandemije shodno potrebama …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *