Pravo proleće tek od polovine maja

Iako je po kalendaru proleće odavno stiglo, vremenske prilike više liče na jesen, a kako kažu meteorolozi ovakvo vreme će se zadržati do polovine maja. Očekuje se da će na području Severnobačkog okruga do polovine maja pasti od 30 do 50 litara kiše po kvadratnom metru.
Subotičane je dočekao još jedan u nizu kišovit dan, koji je ujedno i jedan od hladnijih dana u ovom mesecu kažu meteorolozi. Mišljenje o vremenskim prilikama je podeljeno, neki od sugrađana sa kojima smo razgovarali smatraju da je kiša dobra za poljoprivredu, dok se drugi žale na zdravstvene probleme i nadaju se lepšem vremenu.
Promenljivo vreme uz kišu i niske temperature koje traje od kraja aprila zadržaće se do polovine maja, navode stručnjaci.Ovakvo promenljivo vreme jeste karakteristično za maj mesec, navode iz Hidrometeorološkog zavoda Srbije.
Biometeorološke prilike najviše utiču na hronične bolesnike, te se njima savetuje poseban oprez, dok su kod zdravih ljudi ređe tegobe. Najosetljiviji su kardiovaskularni, plućni i psihijatrijski bolesnici, te ukoliko imaju neke dodatne smetnje, preporučuje se da se konsultuju sa izabranim lekarom.
Tek od polovine maja Subotičani će moći da uživaju u lepšem vremenu i temperaturama koje će preći 20 podeok.