Pravilna ishrana i za vreme praznika

I za vreme praznika treba voditi računa o pravilnoj ishrani, podsećaju strunjaci, te ne treba unositi prekomerne količine hrane, potrebno je piti dovoljno tečnosti i važno je pravilno kombinovati namirnice u okviru jednog obroka.

Praznična atmosfera već je počela, te iako u izmenjenim okolnostima ove godine, u većini domova ukusna hrana i bogata trpeza za predstojeće praznike neće izostati. Briga o zdravlju je konstantan proces, te tako i briga o pravilnoj ishrani, koja je jedan od ključnih elemenata u očuvanju zdravlja. Tim povodom pitali smo sugrađane da li vode računa o ishrani i za vreme praznika.

Veoma je važno da se i za vreme praznika kada je trpeza “bogatija” pridržavamo principa pravilne ishrane, podsećaju stručnjaci. Posebno bitno je da se ljudi koji imaju hronična oboljenja, pridržavaju saveta kojih se i inače pridržavaju, te da ne odstupaju od njih. Pravilan izbor i kombinacija namirnica, važan je princip, te se preporučuje da namirnice budu sezonske i sa našeg podneblja. Važno je unositi dovoljno tečnosti, alkohol u minimalnim količinama, te po mogućstvu izbegavati zaslađena i gazirana pića.

Pri kupovini, ali i pri pripremi hrane treba odrediti odgovarajuću količinu.Takođe, bitno je nakon obroka posle nekih 10 do 15 minuta, po mogućstvu otići u laganu šetnju, podsećaju stručnjaci.