Pravila na pijacama

Iako pijace važe za mesta na kojima ljudi najčešće uživaju u kupovini svežih namirnica, ali i komunikaciji sa prodavcima i poznanicima, iz JKP „Subotičke pijace“ podsećaju da i na ovim mestima važe određena pravila kako za prodavce, tako i za kupce. Na osnovu Odluke o pijačnom redu prodavci su, između ostalog, dužni da uredno istaknu tablu sa ličnim podacima, kao i da istaknu cene proizvoda koje prodaju. Takođe, prodavci su u obavezi da se staraju o kvalitetu proizvoda koje nude kupcima.

Klara Daražac i njena porodica već 15 godina prodaju povrće na Mlečnoj pijaci. Kako kaže poštuje sva pravila koja su propisana Odlukom o pijačnom redu, a najvažnije joj je da kupci uvek budu upoznati sa cenama. Budući da prodaje povrće koje uzgajaju članovi njene porodice ona uvek zna šta prodaje i nema problema sa tim da kupce upozna sa poreklom robe.

Iz JKP „Subotičke pijace“ podsećaju da su prodavci, između ostalog, u obavezi da istaknu tablu sa imenom, nazivom i adresom, potom da istaknu cene proizvoda, te da se staraju o kvalitetu proizvoda i usluga.

Kako kažu iz „Pijaca“ prodavci se uglavnom pridržavaju svojih obaveza, pa problema gotovo da nema. Ako se poneki kupac i požali na nešto, problem veoma brzo bude rešen.

Postoje određena pravila koja važe i za kupce, a dva najvažnija su svakako da je zabranjeno voženje i guranje bicikala, kao i motornih vozila na pijaci, a nije prihvatljivo ni uvođenje kućnih ljubimaca na pijace.