Požar u Radanovačkoj šumi

Juče oko 15 časova došlo je do izbijanja požara u Radanovačkoj šumi. Zbog izrazito visokih temperatura i vetra požar je brzo zahvatio 3 hektara šume.

U gašenju požara učestvovalo je 10 vatrogasnih ekipa iz Subotice i okoline. Pored vatrogasnih jedinca MUP-a intervenisale su i dobrovoljne vatrogasne jedinice iz Stare Moravice, Bajmoka i Bačke Topole.  Posle dva sata borbe sa vatrenom stihijom požar je oko 17 časova lokalizovan. Naša ekipa bila je na licu mesta, u blizini Antuš Čarde gde je policija dežurala.

Kako je na svom fejsbuk nalogu objavio načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Bojan Šoralov, zbog suvog rastinja u predelu borove šume nakon gašenja ostalo je velika količina žara, zbog čega su vatrogasne brigade sa zaposlenima iz Vojvodinašume, dežurali  čitavu noć. Takođe uz pomoć traktora – tanjirača formirane su zemljane barikade oko područja požara, kako bi se sprečilo njegovo širenje.

Iako uzrok požara još zvanično nije poznat Šoralov je naveo da je njegovim nezvaničnim saznanjima sa prostora napuštenog improvizovanog kampa u kojem je su nedavno boravili migranti, nakon napuštanja „kampa“ ostala je velika količina lako zapaljivih predmeta i materijala (upaljači, šibice, boce dezodoransa itd).