Povećano interesovanje za keš kredite

I ovog juna, interesovanje za keš kredite u bankama je povećano.

Građani željni odmora, koji im je uglavnom bio uskraćen prošle godine zbog korone, nedostatak novca za letovanjem pokušavaju da nadoknade pozajmicama koje mogu da otplate u periodu od šest do 72 meseca.

U zavisnosti od količine novca koja im je potrebna, dužine otplate, visine primanja, ali i uslova same banke i kamatne stope za koju se opredele, biće im i iznos rate za kredit, piše Blic. U većini banaka, klijenti mogu da podignu keš kredit od 50.000 do tri miliona dinara, a koliko će vam banka odobriti zavisi i od vašeg već postojećeg zaduženja u koje ulazite kao i onog po osnovu kreditnih kartica.

Drugim rečima, kod većine banaka mesečna rata ne može da pređe 60 odsto zarade. Prema toj računici klijentu koji ima platu 50.000 dinara, mesečna rata može da bude najviše do 30.000 dinara. To praktično znači da ako dužnik već po različitim kreditnim obavezama ima mesečno zaduženje od 25.000 dinara, ono koju bi podigao po osnovu keš kredita ne bi moglo da bude veće od 5.000 dinara.

Pritom, važna stavka prilikom zaduženja je i to u kojoj se valuti zadužujete, da li u evrima ili dinarima. Banke navode da je nakon stabilizacije situacije sa pandemijom koronavirusa evidentno i interesovanje za kreditima.