Svaki dan na teritoriji grada četvoro novoobolelih od dijabetesa

 

Svaki dan na teritoriji grada registruje se četvoro novoobolelih od dijabetesa tipa dva koji je postao bolest modernog doba ističu iz Savetovališta za dijabetes u kome trenutno ima 6.500 registrovanih dijabetičara. Kako je najavljeno prioritet Ministarstva zdravlja biće unapređenje zdravstvene zaštite od dijabetesa, a u skladu sa tim iz savetovališta poručuju kako bi unapređenje doprinelo adekvatnoj prevenciji bolesti i podizanju nivoa svesti o riziku koji sa sobom nosi sve veći broj obolelih.

Đorđević Etela je nša sugrađanka, ima 76 godina, a od dijabetesa tipa 2 je obolela pre oko deset godina.

Zatekli smo je na redovnoj kontroli kada nam je rekla da se protiv ove bolesti bori redovnim uzimanjem terapije, usvajanjem i primenom lekarskih saveta, vođenjem zdravog načina života uz mnogo aktivnosti, izbalansiranu ishranu i redovnu samokontrolu.

Prema rečima doktorke Emoke Tombac, na teritoriji našeg grada svaki šesti stanovnik je oboleo od dijabetesa, a dve trećine stanovništva nije svesno da ima dijabetes kao ni da spada u rizičnu grupu zbog čega je veoma važano raditi na povećanju svesti stanovništva o značaju prevencije i lečenja bolesti.

Savetovalište za dijabetes je počelo sa radom pre deset godina sa ciljem detekcije i rane prevencije bolesti dijabetesa, tipa dva i prevencije komplikacija koje bolest može da izazove. U Savetovalištu za dijabetes građani mogu izvršiti merenje šećera u krvi bez uputa lekara, a redovni pregledi se sprovode na svaka četiri meseca.