Povećana potražnja za kupovinom stanova

Ove godine značajno je veća potražnja za stanovima u odnosu na prethodne godine, kažu agenti za prodaju nekretnina. U Subotici ima više kupaca nego stanova koji se prodaju, a najtraženije su nekretnine u centru grada, na Radijalcu i u naselju Prozivka.

Kupci koji se odluče na kupovinu stana jednako su zainteresovani za kupovinu i u novogradnji i za starogradnju. Najviše se traže manji stanovi do 40 kvadrata, dok porodice najčešće kupuju dvosobne stanove. Najtraženija lokacija je po rečima agenata za prodaju nekretnina centar grada, potom sledi Prozivka i Radijalac.

Cena kvadrata u novogradnji kreće se u zavisnosti od lokacije u rasponu od 750-1000 evra. Za kupovinu stana u starijoj zgradi potrebno je izdvojiti oko 550 evra za kvadratni metar, a cena može biti i niža u zavisnosti od toga gde se stan nalazi, kao i u kom je stanju.

Jedan od razloga povećane potražnje za kupovinom stanova može biti i priliv radne stane iz unutrašnjosti, objašnjavaju agenti za nekretnine. Mnogi od njih odlučuju se za kupovinu, a ne za iznajmljivanje stanova, budući da je rata stambenog kredita niža u odnosu na mesečnu kiriju.