Povećan broj putnika koji dolaze ili samo prolaze kroz Srbiju

S obzirom na činjenicu da se katolički i pravoslavni Uskrs ove godine praznuju u razmaku od nedelju dana, a na njih se potom nadovezuju prvomajski praznici, već od danas se očekuje povećan broj putnika koji dolaze ili samo prolaze kroz Srbiju, navode iz Uprave carina. Takve okolnosti su dobro poznate carinskoj službi Srbije, koja se kao i svake godine unapred priprema i pojačava aktivnosti na graničnim prelazima u nastojanju da se promet putnika u prazničnom periodu maksimalno ubrza. Bez obzira na blagovremeno preduzimanje svih mera povremeni zastoji ipak neće moći u potpunosti da se izbegnu, jer će na put istovremeno krenuti, kako naši, tako i strani državljani na privremenom radu u inostranstvu.
Kako biste sebe poštedeli nepotrebnog čekanja, iz Uprave carina savetuju da se pre putovanja dobro informišete. Informacije o stanju na frekventnijim prelazima Uprava carina svakodnevno dostavlja javnosti ali i AMSS, na čijem sajtu je dostupan i video prikaz stanja kako na ulazu, tako i na izlazu iz zemlje.
Za putovanje su radni dani uvek bolji izbor od vikenda, a u vreme praznika preporuka je i da se izbegavaju veliki, uvek opterećeni prelazi. Mada će na Horgošu biti otvorene sve raspoložive trake (šest za putnički i jedna za autobuski saobraćaj), a smene pojačane dodatnim brojem službenika, bolje je uputiti se ka manjim prelazima kao što su Kelebija, Đala, Bački Vinogradi ili Bajmok. Alternativa uvek opterećenim Batrovcima su Šid i LJuba, a za Preševo je to granični prelaz Prohor Pčinjski. Savetuju se putnici da prilikom ulaska u Srbiju carinicima prijave sve što sa sobom nose, a nije lični prtljag i vrednije je od 100 evra, jer se na svu robu iznad ovog limita plaćaju uvozne dažbine. Propisi u vezi sa unosom gotovog novca nisu se menjali, tako da svaku sumu veću od 10.000 evra treba prijaviti kako na izlazu, tako i na ulazu u zemlju.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime