Povećan broj intervencija lekarskih ekipa Službe hitne medicinske pomoći

Zbog visokih temperatura povećan je broj intervencija lekarskih ekipa Službe hitne medicinske pomoći, koje na teren izlaze i do 40 puta tokom 24h. Najčešće se lekarska pomoć pruža starijim i hroničnim pacijentima koji se žale na nizak krvni pritisak, gušenje i slabost. Lekari apeluju na građane da se pridržavaju saveta, te da unose dovoljno tečnosti i izbegavaju direktnu izloženost suncu u najtoplijim delovima dana.

Zbog visokih temperatura lekarske ekipe Službe hitne medicinske pomoći, ovih dana imaju pune ruke posla. Nepovoljni vremenski uslovi najteže padaju hroničnim bolesnicima, lekari navode da su česti pozivi i zbog kolapsa. Kako bi se smanjili rizici od kolapsa, ali i drugih zdravstvenih problema prouzrokovanih visokim temperaturama, lekari savetuju građane da unose dovoljne količine tečnosti u organizam, da imaju pet obroka dnevno, da izbegavaju izlaske iz kuća u periodu od 10 do 18h, te da odeću prilagode termičkim uslovima. Takođe, neophodno je koristiti zaštitne kreme, kao i šešire i naočare.

Pedijatri iz Dečijeg dispanzera navode kako je u prethodnom periodu zabeležen manji broj bolesne dece zbog godišnjih odmora i odsustva iz jaslica i vrtića. Najčešće tegobe koje su mučile mališane u prethodnom periodu jesu proliv, povraćanje, povišena temperatura i upale ušiju. Zbog izuzetno visokih temperatura, pedijatri savetuju roditelje da se suzdržavaju od izlazaka sa decom u najtoplijim delovima dana, takođe, poručuju da je najvažnije da deca unose dovoljne količine tečnosti.