Potrošnja naftnih derivata u Srbiji pala za 10 odsto

Potrošnja derivata nafte u Srbiji je pala za oko 10 odsto od 1. marta ove godine, dok je pad prodaje na benzinskim stanicama oko 12 odsto, rekao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.
Mićović je na okruglom stolu „Energetska tranzicija i kovid 19” u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekao danas da je trenutno snabdevanje tržišta naftnim derivatima u Srbiji potpuno stabilno.
On je istakao da su cene dizel goriva i benzina u ovom periodu bile izuzetno niske, prenosi Beta.
„Po ovim cenama proizvođači sirove nafte nemaju novca za investicije i pitanje je da li će naftna privreda u budućnosti moći da odgovori zahtevima potrošnje”, ocenio je Mićović.
Kazao je da Srbija ima dovoljno derivata nafte da zadovolji potrebe privrede i građana, ali da treba stvarati obavezne rezerve.
Mićović je naveo i da nije promenjena cena sirove nafte, kao i da su troškovi naftnih kompanija stabilni, te s toga nema razloga za promenu cena goriva.
Predsednik Saveta energetičara Nikola Rajaković rekao je da je smanjena potrošnja energenata u industriji, administrativno-komercijalnom sektoru, ali da je povećana u domaćinstvima.