Potpisan ugovor o izgradnji Mađarskog kulturnog centra na Paliću

Za početak septembra najavljen je početak radova na izgradnji Mađarskog kulturnog centra na Paliću koji bi trebalo da bude završen za 12 meseci od početka izgradnje. Ovaj centar biće izgrađen pored OŠ „Miroslav Antić“ u okviru Intereg IPA prekogranične saradnje Mađarska -Srbija kroz projekat „Raznobojna saradnja“. Cilj projekta je razvoj sveobuhvatne kulturne strategije za ceo mađarsko-srpski pogranični region. U Gradskoj kući danas je potpisan ugovor sa izvođačem radova, firmom „Modulor“ iz Beograda.

Po rečima predsednice MZ „Palić“ Marte Dobo, mesna zajednica je pre 10 godina započela ovaj projekat, a 2012. godine je kulturno-umetničko društvo „Palić“ od Mađarske Vlade dobilo sredstva kojim je izrađena tehnička dokumentacija koja je bila osnova za ovaj projekat. Mađarski kulturni centra na Paliću biće izgrađen pored OŠ „Miroslav Antić“ u Bohinjskoj ulici, a prostiraće se na 800 m2.

Od 6 ponuđača posao na izgradnji Mđarskog kulturnog centra na Paliću poveren je firmi „Modulor“ iz Beograda. Ova kompanija realizovala je 1.fazu izgradnje Studentskog odmarališta na Paliću, a trenutno završavaju radove na izgradnji graničnog prelaza Bajmok. Po rečima tehničkog direktora „Modulora“ ova firma zapošljava dosta radnika iz Subotioce i okolnih mesta, a sa tom praksom nastaviće i na izgradnji Mađarskog kulturnog centra na Paliću. Vrednost ugovora o izgradnji je 77 miliona dinara bez PDV-a.

Vodeći partner na projektu je DKMT Evroregionalna razvojna agencija, Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu, Edžmašert- Udružennje mladih za razvoj zajednice i gradovi Novi Sad i Subotica. Ukupan budžet projekta je više od 3,7 miliona evra, od čega je donacija EU više od 3,1 milion. Učešće grada Subotice u ovom projektu je 15% odnosno 169,6 stotina hiljada evra. Projekat je započet 1.juna 2017. godine, a završava se 31.maja 2020. godine.

Nakon izgradnje u Mađarskom kulturnom centru na Paliću do kraja projekta biće realizovano 48 kulturnih događaja. U isto vreme se u Mađarskoj radi na izgradnji srpskog kulturnog centra u Morahalomu.