Potpisan Memorandum o osnivanju lektorata za hrvatski jezik i književnost

Hrvatska ministarka nauke i obrazovanja Blaženka Divjak posetila je, juče, Hrvatsko nacionalno veće, gde se sastala sa direktorima subotičkih škola u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku. Poseti je prethodilo potpisivanje Memoranduma o saglasnosti o osnivanju lektorata hrvatskog jezika i književnosti u Novom Sadu.

Ministarka nauke i obrazovanja R. Hrvatske Blaženka Divjak istakla je da je u pitanju veliki dan za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji. Divjak je podsetila da je put do osnivanja lektora trajao 11 godina, ali da su u poslednjih šest meseci intenzivirani kontakti, što je dovelo do potpisivanja Memoranduma. Lektrorat hrvatskog jezika i književnosti biće osnovan na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a sa radom počinje od naredne akademske godine.

Otvaranje lektorata jedan je od najznačajnijih događaja u poslednjih pet godina, poručio je predsednik HNV Slaven Bačić, i potvrdio da su u poslednjih pola godine napravljeni veliki pomaci, a kruna tih pomaka jeste potpisivanje Memoranduma. Bačić je naveo i da su pomaci napravljeni i pre potpisivanja Memoranduma.

Sledeći korak jeste uspostavljanje veze između lektorata i učitelja i nastavnika, kako bi se omogućilo njihovo obučavanje za izvođenje nastave na hrvatskom jeziku. Nakon sastanka sa predstavnicima HNV i direktorima obrazovnih ustanova Divjak je prisustvovala svečanosti u Velikoj većnici Gradske kuće koja je održana povodom Dana Ivana Antunovića, a u okviru koje su dodeljene nagrade najboljim učenicima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku.