Poskupelo gorivo

Ko je natočio gorivo pre prvomajskih praznika platio je više nego oni koji su juče tankovali svoje rezervoare iako je na skoro svim benzinskim pumpama u Srbiji gorivo poskupelo od jednog do sedam dinara po litru.
Da li zbog pada tražnje ili ne, gotovo svi lanci benzinskih pumpi nude „popuste i akcije“ kojima mame kupce i koji se kreću i do sedam dinara po litru. Prema zvaničnim cenovnicima, gorivo je ponovo, po drugi put od sredine marta poskupelo, pa je tako u četvrtak evrodizel prodavan na većini pumpi po 157,50 dinara mada je, kao i ostali derivati ova cena nešto viša na benzinskim stanicama duž auto-puteva. Benzin od 95 oktana prodavan je i po 148,50 dinara, najviše su poskupeli derivati sa aditivima takozvani super dizeli i super benzini koji kod svakog proizvođača imaju drugačiji naziv. Prvo poskupljenje, sredinom marta je usledilo, zbog povećanja akciza koje je uvela država od dva dinara po litru benzina i dizela.
Drugo poskupljenje, koje je u proseku, takođe, negde oko dva dinara po litru je posledica usklađivanja sa rastom cena na svetskom tržištu jer je barel premašio 70 dolara.