Poseta iz Slovenije

 

Predstavnici Gimnazije i srednje hemijske škole iz Ruša, iz Slovenije posetili su Hemijsko-tehnološko školu kako bi održali radni sastanak na temu buduće razmene učenika. Gosti iz Slovenije su u sklopu uzvratne posete našoj zemlji imali priliku da se upoznaju sa radom Hemijsko-tehnološke škole, gradom i okolinom.

Saradnja dve škole ostvarena je u aprilu posetom predstavnika Hemijsko-tehnološke škole kolektivu iz Ruša, a cilj uzvratne posete predstavnika iz Slovenije, koja traje tri dana, jeste dogovor o razmeni učenika koja bi omogućila đacima razmenu znanja, iskustava i druženje.

Direktor, pomoćnik direktora i dve profesorke iz Ruša obišli su Hemijsko-tehnološku školu u Subotici, a radni sastank je obeležio razgovor o sličnostima i razlikama u sistemu obrazovanja dve zemlje i razmeni učenika. Predstavnici iz Slovenije, iz mesta Ruše koje se nalazi 15 km od Maribora, napominju da postoji velika sličnost u obrazovnim sistemima Srbije i Slovenije i da prilikom planirane razmene učenika neće postojati jezička barijera.

Planirano je da u toku septembra grupa profesora i petnaestoro učenika Hemijsko-tehnološke škole iz Subotice otputuje u Sloveniju na pet dana kako bi razmenili iskustva i znanja sa vršnjacima, a uzvatna poseta učenika i profesora iz Slovenije planirana je na proleće naredne godine.