Poseta ambasadora Kraljevine Maroko

Razmena robnih dobara između RPK Severnobačkog upravnog okruga i Kraljevine Maroko tokom prvih 8 meseci ove godine bila je na nivou od oko 83.000 dolara, rečeno je nakon sastanka gradonačelnika Stevana Bakića i ambasadora Kraljevine Maroko Mohameda Amin Belhadža. Na sastanku je zaključeno da postoji ogroman potencijal za saradnju između našeg grada i Kraljevine Maroko u više različitih oblasti.

Gradonačelnik Bakić primio je ambasadora Maroka u Zelenoj sali Gradske kuće, a tokom razgovora ambasadoru je predočen privredni, investicioni, kulturno-istorijski i turistički potencijal našeg grada kao i značajni projekti koji se realizuju. Gradonačelnik i ambasador Maroka su se složili da postoji ogroman potencijal za saradnju u mnogim privrednim granama, naročito u oblasti poljoprivrede, turizma, kulture, obrazovanja i IT sektora. Gradonačelnik je posebno istakao da je u periodu januar-avgust ove godine na nivou RPK Severnobačkog upravnog okruga i Kraljevine Maroko ostvarena razmena robnih dobara u iznosu od oko 83.000 dolara.

Ambasador Kraljevine Maroko u Srbiji, NJ.E. Mohamed Amin Belhadž rekao je da je ovo njegova prva poseta našem gradu, te da je sa gradonačelnikom razgovarao o načinima na koje bi mogli da poboljšaju saradnju između Subotice i Maroka. On je istakao da smatra da postoji veliki veliki potencijal za saradnju na mnogim poljima.

PREVOD: “ Prva tema našeg razgovora bila je decentralizovana saradnja koja bi povezala naše zajednice na poljima kulturne, ekonomske i duhovne saradnje. Uveren sam da zajedničkim naporima možemo mnogo toga postići za najbolje naših naroda i država.”

Kako je saopšteno nakon sastanka, ambasador Maroka predložio je da Subotica uspostavi saradnju sa gradom Fes u Maroku, te da će biti preduzeti koraci da što pre dođe do saradnje između ova dva grada.