Poseban oprez na tropskim vrućinama

Tokom tropskih dana najviše pacijenata Službi Hitne medicinske pomoći obratilo se sa simptomima dehidratacije, kao i hronični bolesnici koji pate od hipertenzije. Lekari savetuju poseban oprez na visokim temperaturama, unos dovoljne količine tečnosti, kao i primenu mera zaštite od sunca u najtoplijem delu dana. Hroničnim bolesnicima savetuje se redovna primena terapije.

 

Visoke temperature većina naših sugrađana ne podnosi najbolje. Najveći broj onih sa kojima smo razgovarali kažu da u najtoplijem delu dana ne izlaze napolje i da prostorije rashlađuju klima uređajem.

 

U Službi Hitne medicinske pomoći kažu da im se proteklih dana najveći broj pacijenata obraćao sa simptomima dehidracije, poput: glavobolje, vrtoglavice, mučnine, bezvoljnosti i depresije. Pored zdravih osoba, učestalije je javljanje hroničnih bolesnika koji pate od povišenog krvnog pritiska. Lekari objašnjavaju da ovi bolesnici na visokim temperaturama imaju normalan pritisak usled širenja krvnih sudova, te bi trebalo češće da mere pritisak u toku dana i da po potrebi uzimaju propisanu terpaju, a ukoliko je potrebno mogu se konsultovati sa lekarima. Kako bismo najbezbolnije prebrodili tropski talas, lekari savetuju unos dovoljne količine tečnosti, adekvatnu zaštitu od sunca i laganije obroke.

 

Lekari posebno ističu da bi na visokim temperaturama trebalo izbegavati konzumiranje gazirnaih pića, kafe i alkohola koji podstiču dodatan gubitak tečnosti.