Porodica Hajrizi u projektu „Pružanje pomoći interno raseljenim licima u Srbiji“

Državni sekretar Nenad Ivanišević, koordinator za inkluziju Roma Stevan Nikolić i članovi Gradskog veća Nataša Aleksić i Ilija Đukanović obišli su romsku porodicu Hajrizi, koja će zahvaljujući projektu pod nazivom „Pružanje pomoći interno raseljenim licima u Srbiji“ uskoro dobiti novo kupatilo i instalacije.

Članovi porodice Hajrizi sa KiM u Srbiju doselili su se 1999. godine. Tada su kupili kuću u kojoj živi njih osmoro, a sva deca uredno pohađaju školu. Kako kažu, ova pomoć im mnogo znači, znatno će im olakšati život i svakodnevno funkcionisanje, a najviše deci.

Iz lok. samouprave navode da već drugu godinu potpisuju sporazum sa Ekumenskom organizacijom, te da imaju za cilj što bolju integraciju Roma u Subotici. Državni sekretar Nenad Ivanišević poručio je da je Srbija zemlja koja je odabrala put humanosti, te da su ljudi koji su zbog ratova napuistili svoje domove ovde apsolutno prihvaceni.

Zahvaljujući projektu pod nazivom „Pružanje pomoći interno raseljenim licima u Srbji“ 36 porodica iz Suboticie dobilo je pomoć ove godine. Vrednost investicija iznosi oko 9000 000 dinara, a građevinski materijal za obnovu kuća obezbedio je Danski savet za izbeglice, dok je glavni finansijer UNHCR.