среда , 10 августа 2022
Naslovna / Ekonomija / Poreska uprava naplatila je 35 milijardi više nego godinu ranije

Poreska uprava naplatila je 35 milijardi više nego godinu ranije

Poreska uprava je naplatila više od 1.000 milijardi dinara javnih prihoda u 2017. godini što je 35 milijardi više nego godinu ranije, izjavila je direktorka Poreske uprave Dragana Marković. Rast naplate, prema njenim rečima, beleže sve vrste poreza, dok u nominalnom iznosu sa 572 milijrde dinara prednjači naplata doprinosa.
Objašnjava da u strukturi ovih prihoda, beleži se najveći rast poreza na dobit i to, kako kaže, čak od 40 odsto. Kada je reč o bruto PDV, ističe da je u 2017. godini, PDV dostigao rekordni izbnos u naplati i to preko 300 milijardi dinara.
Kaže da i da su aktivnosti Poreske policije usmerene na rano otkrivanje preduzeća koja pomažu regularnim privrednim subjektima u izbegavanju plaćanja poreza, takozvanim, generatorima sive ekonomije, „peračkim i fantomskim preduzećima“.
Obračunati novootkriveni prihodi prilikom ovih kontrola, kaže, iznose 16 milijardi dinara. Markovićeva dodaje i da je u protekloj godini Poreska policija podnela 1.560 krivičnih prijava protiv 2.000 lica za 1.700 krivičnih dela, a lišeno je slobode 116 lica.
Ona podseća da je od 1. januara ove godine Poreska uprava omogućila poreskim obveznicima da u potpunosti podnose prijave elektronskim putem.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Počela isplata socijalnih davanja

Počele su isplate socijalnih primanja po osnovu novčane socijalne pomoći, posebne novčane naknade i dodataka …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.