Porast polena ambrozije u vazduhu

Primećuje se postepeni porast polena abrozije u vazduhu pa iz ZZJZ Subotica do kraja ove nedelje očekuju da će biti zabeleženo do 30 polenovih zrna ovog alergena, po kubnom metru vazduha. Za sada su evidentirane umerene koncentracije ovog polena, koje mogu izazvati tegobe kod osetljivijih osoba.

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica primetan je postepeni porast koncentracije polena abrozije u vazduhu. Stručnjaci objašnjavaju da je ovakva situacija uobičajena za ovo doba godine.

Kako bi se smanjile zdravstvene tegobe kod alergičnih osoba, ambroziju je potrebno uništavati. Kako objašnjava Tatjana Škorić, biolog u ZZJZ Subotica, u ovom periodu je cvast ambrozije formirana, pa se polen oslobađa minimalnim pomeranjem koje utiče na veću koncentraciju ovog korova u vazduhu.

Prema Izveštaju ZZJZ tokom protekle nedelje u visokoj koncentraciji se beleži polen biljaka iz porodice kopriva koji ne spadaju u jake alergene. Pronađeno je i po koje zrno polena pelina koji ima jaka alergena svojstva. Takođe, prisutni su i štirevi pepeljuge, kao i predstavnici familije kanabisa odnosno konoplje.