Pomerena starosna granica za postupak VTO

Iako je pre nekoliko meseci najavljeno pomeranje starosne granice za žene za postupak VTO, tek sad je to pravo omogućeno. Naime, Vlada Srbije usvojila je Uredbu kojom se pomera starosna granica za žene pa će Republički fond za zdravstveno osiguranje finansirati VTO za parove koji prirodnim putem ne mogu da se ostvare kao roditelji do 45 godine starosti žene.

Republički fond za zdravstveno osiguranje najavio je krajem marta da će biti podignuta starosna granica za vantelesnu oplodnju sa 43 na 45 godina, ali se čekalo usvajanje Pravilnika koji je bio u nadležnosti resornog ministarstva. Donošenjem ove odluke većem broju žena, u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, biće omogućeno da putem vantelesne oplodnje finansirane iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, dobiju prvo ili drugo dete.

Pravo da se uključe u program biomedicinski potpomognutog oplođenja na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje imaju parovi, kod kojih su iscrpljene druge mogućnosti lečenja neplodnosti.

Prema podacima, oko 15 odsto parova u našoj sredini suočava se sa problemom steriliteta, a oko 10 odsto i uđe u postupak VTO. Godišnje, oko 150-200 parova iz Subotice i okoline pokuša na ovaj način da dođe do željenog potomstva.