Pomaka ima, ne odustajemo od zagarantovanog mandata

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) Jasna Vojnić izjavila je, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da tri godine nakon potpisane deklaracije o položaju manjina u Srbiji i Hrvatskoj došlo do pomaka u mnogim stvarima, a da ostaje ključno pitanje zagarantovanog mandata u skupštini za tu manjinu, prenosi TANJUG.

Vojnić je prenela da je povod za današnji sastanak bila zahvalnost Vučiću što je Vlada Srbije izdvojila sredstva za otkup dela rodne kuće bana Josipa Jelačića. „Očekujemo da će svečano otvaranje biti na dan Zajednice, 16. oktobra ove godine“, rekla je Vojnić. Mimo toga, kaže, njihov zahtev je bio i ostao da hrvatska zajednica bude aktivno uključena u proces donošenja odluka. Vojnić tvrdi da je hrvatska zajednica trenutno isključena iz izvršne vlasti i institucija. „Garantovani mandat je nešto od čega nećemo odustati“, podvukla je ona dodajući da je u današnjem razgovoru sa predsednikom Vučićem, kako tvrdi, iskazana pozitivna spremnost da se rešavaju ta pitanja. Na pitanje da li očekuje da će neko iz hrvatske zajednice biti uključen u novu pokrajinsku ili republičku vladu, Vojnić je odgovorila:

„Očekujemo i nadamo se da će neko od predstavnika Hrvata biti uključen u republičku ili pokrajinsku vladu“.

Vojnić je istakla da je razgovor sa predsednikom Vučićem bio izuzetno konstruktivan, o konkretnim stvarima koje su, kaže, izazov za hrvatsku zajednicu u Srbiji, kao što su prostor za hrvatsku zajednicu u Beogradu, Hrvatski školski centar, vidljivost zajednice…

„Razgovor je protekao u izuzetno pozivitinoj atmosferi, upravo onakvoj kakva je i potekla sa strane Hrvatske, potaknuta premijerom Andrejom Plenkovićem prema Srbima u Hrvatskoj“, rekla je Vojnić.

Na tom tragu, kaže, očekuju da se intenzivno nastavi komunikacija i saradnja sa predstavnicima hrvatske zajednice i da se počnu rešavati i druga pitanja, piše TANJUG.

 

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime