Položeni venci na spomenik „Balada vešanih“

Polaganjem venaca kod spomenika „Balada vešanih“ obeležena je 79. godišnjica od kada su fašisti u Drugom svetskom ratu pogubili vešanjem petnaestoro mladih subotičkih rodoljuba. Vence su položili predstavnici SUBNOR-a, Grada Subotica, načelnik Severnobačkog upravnog okruga, kao i Komunisti Subotice.

Tog tragičnog 18. novembra 1941. godine pred takozvanim prekim sudom fašisti su osudili na smrt i odmah pogubili četrnaest mladića i jednu devojku. Na komemorativnom skupu sekretar SUBNOR-a, Nikola Ivošević, odao je počast žrtvama stradalim za slobodu.

U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac su položili član Gradskog veća Ilija Đukanović, zamenik predsednik Skupštine grada Nebojša Crnogorac i sekretar SUBNOR-a, Nikola Ivošević, a u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga načelnik Okruga, Dragi Vučković.

Po tradiciji, učenici Politehničke škole su na spomenik simbolično položili 15 ruža za 15 palih žrtava. Nakon komemorativnog skupa, delegacije Grada Subotice i Severnobačkog upravnog okruga položile su vence i na Jevrejskom groblju, gde je održana komemoracija u znak poštovanja prema stradalim sugrađanima jevrejske nacionalnosti.