субота , 16 октобра 2021
Naslovna / Društvo / Položen kamen temeljac za Hrvatsku kuću

Položen kamen temeljac za Hrvatsku kuću

Polaganjem kamena temeljca juče je započeta izgradnja Hrvatske kuće, koja će biti sedište Hrvatskog nacionalnog veća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i lista “Hrvatska riječ”. Sredstva za izgradnju kuće izdvojila je Vlada Republike Hrvatske u iznosu od 300 hiljada evra.

Vlada Hrvatske snažno podržava podizanje Hrvatske kuće koja će omogućiti još istaknutije delovanje institucija u ostvarivanju kulturnih, jezičkih i svih drugih prava Hrvata u Srbiji, koja su važna za očuvanje identiteta, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske.

Ceremoniji je u ime Pokrajinske vlade prisustvovala Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu.

Prema rečima Jasne Vojnić, predsednice Hrvatskog nacionalnog veća, ovim simboličnim činom počinje realizacija jednog od prioritetnih projekata četvrtog saziva ovog tela, dodavši da će kuća predstavljati prostor u kojem će svi biti dobrodošli i u kojem će se osećati svoji na svoje, otvoreni za druge, a verni sebi.

Ovim svečanim danom ponovo će se probuditi stare nade hrvatske zajednice, koje se okupljaju oko nekoliko reči – dostojanstvo, jednakost i ravnopravnost Hrvata u Srbiji, rekao je Tomislav Žigmanov, direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i lider DSHV-a.

Kamen temeljac položen je u prisustvu beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara i biskupa subotičke biskupije Slavka Večerina.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Od danas zajedničke patrole na granici Srbije i Mađarske

Zajedničke patrole pripadnika policije Srbije i Mađarske od danas će brinuti o bezbednosti granice između …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *