Poljoprivrednici postigli dogovor sa Vladom- obustavljeni protesti u subotu

Subotički poljoprivrednici koji su protestvovali jutros su potpisali dogovor sa Vladom. Paori su dogovor sa predstavnicima države postigli u subotu predveče kada su se traktori povukli iz centra grada.

U subotu oko 19 časova iz centra grada povukli su se svi poljoprivrednici koji su prethodnih dana blokirali podvožnjak i Štrosmajerovu ulicu tražeći pregovore sa Vladom. Postignut je dogovor da se subvencije povećaju sa 9000 na 18000 dinara po hektaru, da se ove godine plaća 50% naknade za navodnjavanje, a da se od sledeće godine u potpunosti ukine ova naknada. Dogovoreno je i da regres za mlečne krave bude povećan sa 30 na 40.000 dinara po kravi, te da se od početka sledeće godine uvede tzv. plavi dizel i to 100 litara po hektaru.

Kako kaže Matković, traženo je da poljoprivrednicima koji su učestvovali u blokadi bude obećano da neće biti revanšizma prema njima, te su dobili uveravanja da će uskoro biti objavljeni brojevi telefona gde će svi oni koji budu imali problema zbog učešća u protestima moći iste da prijave.

Nezadovoljni subotički paori protestvovali su u centru Subotice od utorka do subote prošle nedelje. Protest je počeo u utorak kada je mehanizacijom blokirana Štrosmajerova ulica, a radikalizovan je u četvrtak kada su se traktori premestili kod podvožnjaka.